Pages

February 23, 2010

Selectie YGA bekend!!!

Selectie Young Grunn Artist bekend
NP3 heeft vrijdag 19 februari Gerben Meinders, Jan Bokma en Suzanne Bodde uitgeroepen tot de drie geselecteerden voor het YGA-traject.
YGA is een éénjarig ontwikkelingstraject voor 'jong' talent dat mede mogelijk is gemaakt door het Groningse Nieuwe budget van de Gemeente.
Met YGA wil NP3 het Groninger kunstcircuit een impuls geven en jong Gronings talent een springplank bieden voor de toekomst. De drie kunstenaars krijgen met YGA naast inhoudelijke begeleiding de beschikking over een persoonsgebonden werk- en ontwikkelbudget waarmee ze onder andere nieuw werk kunnen maken, coaches en expertise kunnen inhuren of een kort internationaal uitwisselingstraject kunnen volgen.
De groei die de kunstenaars dit jaar doormaken zal aan het eind van het traject te zien zijn in een eindtentoonstelling. Tijdens deze tentoonstelling zal één van de drie kunstenaars uitgeroepen worden tot NP3's Young Grunn Artist 2011.
Eénentwintig Groningers dienden begin januari een portfolio in om mee te dingen naar de YGA titel. De uiteindelijke selectie kwam tot stand middels een commissie, bestaande uit Daan Samson, Hans den Hartog Jager, Toos Arends en Ruud Akse. Zij zagen in de portfolio's van de drie kunstenaars de potentie en ambitie om uit te groeien tot kunstenaars die veel voor de nationale of zelfs internationale kunstwereld zouden kunnen betekenen. Het YGA-traject en de activiteiten die hierbinnen plaatsvinden zijn het komende jaar te volgen via www.np3yga.blogspot.com.
Het juryrapport:
Gerben Meinders
Het portfolio van de in 2009 afgestudeerde Gerben Meinders was voor de commissie een aangename verrassing. Het werk en zijn presentatie gaven blijk van lef om groots te denken en droegen een aanstekelijke productiviteit met zich mee. Uit de tekeningen en schetsen van Gerben straalt de nodige daadkracht om verder te experimenteren en zonder terughoudendheid of beperkingen verder te zoeken. Wel was de commissie van mening dat het werk nog een duidelijke rode lijn mist wat hem als tekenaar binnen het kunstcircuit kan onderscheiden van de rest. Zijn professionele portfolio en frisse en energieke presentatie maken dat de commissie het vertrouwen heeft dat het YGA traject juist op dit moment voor Gerben veel kan betekenen.
Jan Bokma
De rauwe werken van Jan Bokma hebben een overtuigend vormgevoel en stralen een sterke gedrevenheid uit. Met zijn sculpturen, installaties en concepten weet hij de juiste snaar te raken. Het werk en de summiere tekstuele toevoegingen bleken bij de commissie voor verschillende interpretaties vatbaar en riepen hiermee de nodige vragen op. Juist deze raadselachtigheid geeft de beeldenstroom die hij oproept een ongrijpbaar en uniek karakter. Zijn werk getuigt van de nodige kennis en invloed van de kunstgeschiedenis waardoor zijn werk de kijker bij herhaaldelijke beschouwing blijft fascineren en weet uit te dagen. Niet alle werken wisten de commissie in gelijke mate te boeien maar de commissie vindt de lijn die met het nieuwe werk is ingezet een interessante en verrassende stap die zij binnen YGA vol verwachting en enthousiasme wil volgen en ondersteunen.
Suzanne Bodde
Met haar grootse beeldtaal brengt Suzanne Bodde een koortsachtige ambitie aan het licht. Een ambitie die spreekt uit haar krachtige sculpturen die letterlijk boven het hoofd uitstijgen en de verrassend vrije materiaal en locatie-experimenten die ze met haar werk aandurft. De commissie is gecharmeerd door de schraalheid van haar materiaalgebruik en de speelse naïviteit die uit haar werk en uit haar motivatie naar voren komt. Deze naïviteit lijkt de stille kracht achter het werk maar maakt het werk ook kwetsbaar. Suzanne zou het YGA-traject onder andere willen gebruiken om zich inhoudelijk verder te ontwikkelen en meer inzicht te krijgen op de keuzes binnen haar werk.

No comments:

Post a Comment