Pages

March 18, 2011

YGA eindtraject

YGA (Young Grunn Artist)

YGA kunstenaars
Suzanne Bodde, Jan Bokma en Gerben Meinders

YGA commissie
Toos Arends (conservator moderne en hedendaagse kunst Fries Museum / Buro Leeuwarden)
Hans den Hartog Jager (schrijver en kunstcriticus)
Daan Samson (kunstcoryfee)
Ruud Akse (artistiek leider NP3)


YGA 2011
inrichtperiode:
10 tot en met 30 maart
tentoonstellingsperiode:
31 maart tot en met 22 mei
feestelijke bekendmaking YGA 2011:
zondag 22 mei


YGA is de zoektocht van NP3 naar het Groninger talent van 2011.
NP3 zoekt die KUNSTENAAR die zijn nek durft uit te steken in een zoektocht naar een hoger doel, die kunstenaar die de mentaliteit heeft om kritisch te zoeken naar dat wat nodig is om zijn werk verder te ontwikkelen waardoor het zich onderscheidt van de rest en die kunstenaar die er klaar voor is om de nationale of zelfs de internationale kunstwereld te veroveren. Met YGA wil NP3 het Groninger kunstcircuit een impuls geven en jong Gronings talent een springplank bieden voor de toekomst.

YGA omvat een éénjarig ontwikkelingstraject voor 'jong' lokaal talent dat mede mogelijk is gemaakt door het Groningse Nieuwe budget van de Gemeente Groningen. Eind 2009 plaatste NP3 een OPROEP, jonge groningse kunstenaars konden zich aanmelden voor het unieke coachingtraject YGA. Uit de grote hoeveelheid aanmeldingen werden in februari 2010 drie kunstenaars geselecteerd voor het uitdagende ontwikkelingstraject van één jaar. De (selectie)commissie bestaat uit Daan Samson (kunstcoryfee), Toos Arends (conservator moderne en hedendaagse kunst Fries Museum / Buro Leeuwarden), Hans den Hartog Jager (schrijver / kunstcriticus en presentator AVRO's Kunstuur) en Ruud Akse (artistiek leider NP3). De leden van de selectiecommissie hebben het afgelopen jaar regelmatig de ateliers van de drie YGA’s bezocht voor inhoudelijke begeleiding.
Naast inhoudelijke begeleiding krijgen de drie YGA kunstenaars de beschikking over een persoonsgebonden werk- en ontwikkelbudget waarmee ze bijvoorbeeld nieuw werk kunnen maken, externe coaches en expertise kunnen inhuren of een kort (inter)nationaal uitwisselingstraject kunnen volgen.
De laatste fase van het YGA traject is ingegaan, de drie kunstenaars werken aan de eindtentoonstelling van 10 tot en met 24 maart, welke te zien is in NP3 tot en met zondag 22 mei 2011. Aan het eind van de tentoonstellingsperiode gaat de selectiecommissie de balans opmaken en beslissen wie volgens hun de meeste groei heeft doorgemaakt en dus de winnaar is.
Deze kunstenaar wint de YGA 2011 prijs en de titel Young Grunn Artist 2011!!!

No comments:

Post a Comment